Hos oss handlar ekonomiprogrammet mycket att få lära sig teoretisk kunskap på ett inspirerande och kreativt sätt, bland annat genom att du får testa på entreprenörskap genom Ung Företagsamhet (UF).
På ekonomiprogrammet läser du företagsekonomi och entreprenörskap, ämnen som ger den kunskap som krävs för att starta och driva företag, vilket du även får testa på i praktiken inom ramen för UF. Ekonomiprogrammet fokuserar också på affärskompetens, till exempel genom att du får läsa om olika teorier och metoder samt arbeta i digitala bokföringsprogram.
Du som läser inriktningen ekonomi har möjlighet att bli Diplomerad Gymnasieekonom (DGE) som både ger behörighet till högre ekonomiutbildningar och ökar dina chanser att få jobb direkt efter gymnasiet.
– DGE funkar som en extra motivation för mig att hålla uppe mina betyg men också att använda på cv:t när jag söker jobb. Jag tror det är attraktivt i en arbetsgivares ögon att man visar på en större ekonomisk utbildning vilket kanske ökar chanserna att få jobbet.
Henry, elev på ekonomiprogrammet inriktning ekonomi.
– När jag först fick höra om DGE trodde jag att kraven skulle vara skyhöga men jag insåg snabbt att det är en bedrift som är självklar att lyckas med om man bara vill och tar sina studier seriöst under gymnasiet.
Lucas, elev på ekonomiprogrammet inriktning ekonomi.
På ekonomiprogrammet läser alla elever de gymnasiegemensamma ämnena engelska 5, 6, idrott och hälsa 1, matematik 2b, naturvetenskap 1b, historia 1b, religionskunskap 1, samhällsvetenskap 1b och svenska1, 2, 3. Alla läser dessutom de programgemensamma karaktärsämnena moderna språk, företagsekonomi 1, privatjuridik, psykologi 1 och samhällskunskap 2. Samtliga elever läser även inriktningarna och programfördjupningarna entreprenörskap och företagande, ledarskap och organisation samt retorik. I ekonomiprogrammet ingår dessutom gymnasiearbete och individuellt val.
Om du väljer inriktningen juridik så tillkommer ämnena filosofi 1, affärsjuridik, rätten och samhället samt psykologi 2a.
Du som väljer inriktningen ekonomi läser företagsekonomi 2, matematik 3b och marknadsföring.
Här kan du se hela poängplanen för båda inriktningarna.
Antagningspoängen till ekonomiprogrammet skiftar från år till år. Här kan du se de aktuella meritpoängen för våra olika inriktningar.
För att bli behörig till ekonomiprogrammet måste du ha godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik, geografi, historia, samhällskunskap och religionskunskap samt i minst fem andra valfria ämnen.
Efter att ha tagit sin examen från ekonomiprogrammet går de flesta av våra elever vidare och studerar på högskola eller universitet.
Du som väljer att inte studera har andra möjligheter. Med ämnen som ledarskap och organisation samt entreprenörskap i bagaget har du de kunskaper som behövs för att starta och driva eget företag. Du som föredrar att söka anställning har större chans att få jobb direkt efter gymnasiet om du har blivit Diplomerad Gymnasieekonom, du kan då söka jobb som ekonomiassistent, bokföringsassistent och kundansvarig.